09 d’agost 2012

Onada de calor a Catalunya



Entre dijous i dissabte es preveu un episodi d’onada de calor que afectarà tot Catalunya


Els ciutadans que necessitin atenció mèdica es poden informar al número de Sanitat Respon (061). Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació, aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.


Quins són els símptomes del cop de calor?

Temperatura molt alta

Mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement.

Davant d'aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis emergències (112).

Què heu de fer en cas d'onada de calor?


Protegiu-vos del sol i de la calor.

A casa, controleu la temperatura:
tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament durant el dia; Obriu les finestres de casa per refrescar-la durant la nit; Estigueu-vos a les estances més fresques; Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l'ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera)

Al carrer, eviteu el sol directe:

Porteu una gorra o un barret; Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada; Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats; Porteu aigua i beveu-ne sovint; Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba; Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i mai no hi deixeu els infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

 
Quines són les persones que tenen més risc de patir una onada de calor?

Persones més grans de setanta-cinc anys;
Persones amb determinades circumstàncies socials (viure soles, pobresa, etc.);
Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura; Persones que realitzen un activitat física intensa;
Persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals);
Nadons; Infants més petits.
usuari/s connectats