19 de juny 2012

Mor l'escriptor Emili Teixidor



L'autor Emili Teixidor, escriptor de grans èxits com 'Pa negre' o 'Els convidats' va morir ahir dimarts 19 de juny als 78 anys.



Amb motiu d'aquest succes, la biblioteca li vol oferir un petit homenatge preparant una exposició dels seus llibres a la secció de novel·les de la Planta 2.

Si voleu saber tots els títols dels quals disposem cliqueu l'enllaç del nostre catàleg.


Emili Teixidor va néixer al mateix poble de Miquel Martí i Pol, Roda de Ter, al desembre de 1933. Van coincidir a l'escola i van mantenir una amistat duradera. Es va llicenciar en magisteri i va exercir de mestre a Osona. El 1958 es trasllada a Barcelona. Estudia les titulacions de Dret, Filosofia i lletres, i Periodisme.
Comença la seva carrera literària a finals dels 60, centrant-se en la literatura infantil i juvenil. Escriu llibres com 'Les rates malaltes' (1967), premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, 'Dídac, Berta i la màquina de lligar boira' (1969) i 'L'ocell de foc' (1969), una novel·la que porta ja trenta edicions i és un dels clàssics de la literatura juvenil catalana. Durant la dècada dels 70 va participar en les revistes Oriflama, Cavall Fort i Tretzevents. La seva tasca de pedagog no la deixaria mai de banda. 

El 1979 va escriure la seva primera obra per a adults, el recull de narrativa breu 'Sic trànsit Glòria Swanson', guardonat amb el premi Crítica Serra d'Or de narrativa. La primera novel·la l'escriu el 1988 'Retrat d'un assassí d'ocells', amb els signes inconfusibles del seu estil: un domini del vocabulari i de la tècnica narrativa.  El 2003 va publicar la novel·la ara adaptada al cinema, 'Pa negre', situada en els paisatges del seu Osona natal, que va obtenir els premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada. Va tornar a Osona amb 'Laura Sants' i el 2010 va apareixer la novel·la 'Els convidats'. 

Va escriure guions per a ràdio i televisió i va col·laborar en diversos mitjans amb articles sobre l'escriptura, la lectura i l'ensenyament.

Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1992, el premi Crítica Serra d'Or de literatura juvenil del 1995, per la novel·la juvenil 'Cor de roure' (1994), el Premio Nacional del Ministerio de Cultura l'any 1997, per l'obra infantil 'L'amiga més amiga de la formiga Piga' (1996) i el premi Sant Jordi de novel·la del 1999 per la novel·la 'El llibre de les mosques' (2000).
usuari/s connectats