26 de maig 2011

Viatgers Mítics


 

Els cants, mites i cerimònies dels aborígens australians impressionen a Bruce Chatwin. Fascinat per aquestes pràctiques, antigues i poètiques, l'escriptor anglès va descobrir durant la seva experiència a Austràlia no només la naturalesa dels aborígens, sinó la dels nòmades en general, i en aquest llibre apunta conclusions sobre la curiositat que roman insatisfeta en l'home modern. L'exemplar és alhora un llibre de viatges, una novel.la i un text singular, tan màgic com l'assumpte del que s'ocupa. 



L'autor Henry Morton Stanley era corresponsal a Madrid quan l'editor del New York Herald, James Gordon Bennett, li va encarregar la recerca de l'explorador i missioner David Livingstone. Stanley va viatjar fins a l'illa de Zanzibar en 1871 i va organitzar una expedició per localitzar el missioner escocès. El llibre recull la preparació detallada d'aquest viatge i dels diversos esdeveniments que els van esdevenir als expedicionaris, en uns moments en què travessar Àfrica era tota una aventura.



Marco Polo va tenir molta sort. En una època en què les comunicacions no eren ràpides ni de bon tros immediates, ell va poder conèixer múltiples terres i viatjar com molt pocs ho farien durant els segles XIII i XIV. Els seus desplaçaments per Japó, Índia, Sri Lanka o Rússia, entre d'altres, van ser memorables. Precisament d'ells dóna compte en un dels llibres de viatges o mercaderies més apreciats entre historiadors i aficionats al gènere.


 

Des dels temps més remots sempre han existit dones valents i inquietes, que no s'han conformat amb ser meres espectadores i s'han llançat a l'aventura de viatjar allà on els mapes estaven en blanc. Missioneres, pirates, aviadores ... autèntiques heroïnes a contracorrent, les proeses han estat silenciades i oblidades per una història sempre protagonitzada per homes.

usuari/s connectats